Φλώρινα, το στολίδι της Δ. Μακεδονίας

Η Φλώρινα ή η «Αρχαία Λυγκιστίδα» , όπως αλλιώς ονομάζεται, βρήκε τον υποστηρικτή της στο πρόσωπο του σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου μέσα από τις παγκοσμίου φήμης ταινίες «Το Μετέωρο βήμα του πελαργού», το «Τοπίο στην ομίχλη» και «Ο Μελισσοκόμος».
Ένα μικρό ποτάμι που τη διαπερνά, μακεδονίτικα και νεοκλασικά κτίρια, άγρια φυσική ομορφιά, ζωντάνια και γραφικότητα, καθιστούν τη Φλώρινα σε πραγματικό προορισμό τεσσάρων εποχών!

Στην πόλη λειτουργούν το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η δημόσια βιβλιοθήκη «Βασιλική Πιτόσκα», λαογραφικά μουσεία συλλόγων καθώς και ο αρχαιολογικός χώρος της «Ελληνιστικής Πόλης», στο λόφο του Αγίου Παντελεήμονα, που αποτελεί αγαπημένο σημείο εξόρμησης σε συνδυασμό με μαγευτικές διαδρομές στο δάσος.
Ακόμα στη Φλώρινα μπορεί κανείς να απολαύσει τη φύση κάνοντας ιππασία, συνοδεία των άρτια εκπαιδευμένων συνοδών. Τοξοβολία, ποδηλασία, mountain bike, hiking είναι κάποιες μόνο από τις δραστηριότητες που προσφέρει απλόχερα η πόλη.
«Μητέρα» πολλών μεγάλων προσωπικοτήτων από τον χώρο της τέχνης και του αθλητισμού, και όχι μόνο, η μικρή Φλώρινα. Μεταξύ άλλων ο Νικόλαος Πύρζας (Μακεδονομάχος οπλαρχηγός), ο Δημήτρης Καλαμάρας (γλύπτης), ο Θεόδωρος Τσαπάνος (καθηγητής σεισμολογίας Α.Π.Θ.), Ο Γιώργος Λιάνης (δημοσιογράφος και πολιτικός), η Βούλα Πατουλίδου (πρώην αθλήτρια και πολιτευτής, η πρώτη Ολυμπιονίκης στην Ελλάδα), ο Βασίλης Δημητριάδης (πρωταθλητής στο αλπικό σκι με τέσσερις συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες) και πολλοί άλλοι.
Φλώρινα σημαίνει πολιτισμός, αθλητισμός, τέχνη, φύση, φιλοξενία!